Als een behandeling bij een arts niet verloopt zoals gepland en gehoopt, kan dat nare en soms blijvende gevolgen hebben. Soms is iets een complicatie en soms is er sprake van een medische fout. Beide kan nare gevolgen hebben. Om te beoordelen of een arts verwijtbaar heeft gehandeld, zal het medisch dossier moeten worden opgevraagd.
Een arts dient zorgvuldig te handelen zoals een redelijk handelende en redelijk bekwame vakgenoot betaamt. Dat betekent dat er een bepaald niveau van zorg zoals andere artsen/specialisten die leveren, moet worden geleverd. Verleent een arts zorg onder dat niveau, dan kan er een verwijt gemaakt worden. In de praktijk is niet altijd duidelijk of er sprake is geweest van medisch verwijtbaar handelen. Om inzicht te krijgen en een oordeel te kunnen vormen of een medische fout is gemaakt, moet het beschikbare medisch dossier worden voorgelegd aan een medisch adviseur. De medisch adviseur kan een advies geven waarmee de haalbaarheid van een aansprakelijkstelling en "kans op succes" wat duidelijker kan worden.
Als patiënt wordt je voorafgaand aan een operatie geinformeerd over eventuele risico's. het meedelen van eventuele risico's van arts aan patiënt wordt ook wel: "informed consent" genoemd. Indien je als patiënt bent geinformeerd over eventuele risico's, dan dient de arts dit te vermelden in je dossier. Indien een arts iets niet vermeldt in het medisch dossier, dan kan het bewijsrisico later voor rekening van de arts komen. Ook een arts moet dus voor een compleet dossier zorgen.
De arts heeft jegens de patiënt doorgaans een inspanningsverplichting. Dat betekent dat hij of zij zijn best moet doen om een goed resultaat te bereiken. Maar dat goede resultaat kan vaak niet worden gegarandeerd.
Vragen of hulp nodig?
Vragen over een medische fout en de mogelijkheden tot schadevergoeding? Neem vrijblijvend contact op.